Meni

Za Sve Srbe

Prvohrišćanska je vera, od Boga nam data i od Svetih Apostola predana, da slavimo Boga i Njegove Svetitelje. Slavljenje Boga i Božijih Ugodnika: Anđela, Apostola, Proroka, Mučenika, Svetitelja, Prepodobnih i svih Pravednika, jeste naš hrišćanski pravoslavni životni stav, kojim ispovedamo veru svoju u pravi cilj i smisao našeg ljudskog života i ovde na zemlji i u večnosti. Jer, ko slavi Boga i Božije Svetitelje, taj slavi istinsku i večnu slavu čovekovu u Bogu Živom i Istinitom, te onda neće slaviti nikakve lažne bogove, ni prolazne i smrtne ljude ovoga sveta. Ko slavi Boga i Božije svece, kao prave i istinite, besmrtne ljude, koji iz ovog prolaznog i smrtnog života Bogom Živim pređoše u život večni i besmrtni, taj će i sam slavom Božijom proslaviti i Bogu i Svetima upodobiti, jer će od Boga biti zajedno sa Svetima proslavljen u večnom Carstvu Nebeskom.


Tako su Boga i Njegove Svete slavili hrišćani još od samog početka i zato su mnogi od njih i sami Sveci postali. To nam pokazuju i svedoče već prvi hrišćanski mučenici, koji su za slavu Božiju i same svoje živote položili. Tako, na primer, Sveti mučenik Karp (koji se slavi 13. oktobra), pred neznabošcima i bezbožnicima onoga doba, nije hteo da slavi lažne bogove, nego samo Hrista - Jedinog Istinitog Boga, pa je zato govorio ondašnjim vlastodršcima: "Istiniti bogopoklonici, koji se po Božanskoj reči Hristovoj klanjaju Bogu i Duhu i Istini, upodobljavaju se slavi Božijoj i postaju zajedno sa Njim besmrtni, jer se još sada pričešćuju večnim životom kroz Hrista - Logosa (Boga Slovo), dok se oni koji služe lažnim bogovima upodobljavaju ništavilu đavola i sa njime propadaju u pakao.


Stoga i mi, pravoslavni hrišćani, od samog Gospoda Hrista primivši Svetu veru i Sveti Zavet, slavimo i proslavljamo Boga i Njegove Svete Ugodnike i Besmrtnike: Presvetu Bogorodicu, Svete Apostole i Mučenike, Svete Oce i Pravednike i tako ovim slavljenjem Boga i Svetitelja, koje je sam Bog proslavio zato što su i oni Boga proslavljali i mi zadobijamo večnu slavu Božiju i nasleđujemo život večni.

Poruke
200

Player
Slusajte nas preko playera

Anketa
Dali priznajete nezavisnost Kosova?
Ukupno odgovora: 323

Marketing

Broj posetioca
Free Counter

ZA SVE SRBE      Free website builderuCoz