Meni

Za Sve Srbe

Дизање крсне славе при ломљењу колача по народном обичају, звана Славарица

У име Оца и Сина и Светога Духа!

Чита се: Оче наш...

Прва реч:

Да се сетимо тврде Славе чесне и небесне, која може да нам помогне: За имена Господа Бога, Свете Живоначалне, Једносушне и неразделне Тројице: Оца и Сина и Светога Духа; да се Господу Богу, Светој Живоначалној Тројици, смерно поклонимо и замолимо:

Ва славу и чест! (сви одговарају: Ва славу и чест!).

Друга реч:

Све за тврде Славе небеске: Благога Христа и Часнога Крста, - Благога Христа коме се молимо и Часнога Крста којим се крстимо; да се Благоме Христу и Часноме Крсту смерно поклонимо и замолимо:

Ва славу и чест! (сви одговарају: Вас славу и чест!)

Трећа реч:

Најскорије рекосмо за Благога Христа и Часнога Крста, а ово да рекнемо за два дана одабрана: Свете Петке и Свете Недеље - Свете Петке, Распећа Христовога и Недеље Васкрсења Његовога; да се Св. Петки и Недељи смерно поклонимо и замолимо:

Ва славу и чест! (сви одговарају: Ва славу и чест!)

Четврта реч:

За имена Господа Бога и тврде Славе небеске: светих славних Пророка, који прорекоше долазак Спаситеља нашега: Св. Претече и Крститеља Јована, кума Божијег; света четири велика пророка: Исаије, Јеремије, Језекиља и Данила; светих славних апостола Христових, који науку Његову проповедаше; проповедаше и нама у аманет оставише и света четири велика Јеванђелиста Христова: Матеја, Марка, Луку и Јована, који света Јеванђеља написаше и нама за спасење оставише; да се њима смерно молимо и поклонимо:

Ва славу и чест! (сви одговарају: Ва славу и чест!)

Пета реч:

Све за тврде Славе небеске и свете Небеске Силе Бестелесних: Св. анђела и арханђела, шестокрилих Серафима и многооких Херувима, служитеља престола Божија мишецеју високују, светих седам великих арханђела: Михаила, Гаврила, Урила, Салатила, Рафаила, Варахила и Јегудила, који свемиром - васељеном као муње круже и Господа Бога Творца свога служе; да се бестелесним Силама смерно поклонимо и замолимо:

Ва славу и чест! (сви одговарају: Ва славу и чест!)

Шеста реч:

Најскорије поменусмо свете Небеске силе бестелесне, а ово рекнемо за велике васељенске учитеље и светитеље: Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоуста, Св. Николаја Чудотворца, Атанасија и Кирила патријархе александријске; св. апостола, првомученика и архиђакона Стефана, Св. великомученика Георгија Победоносца, Димитрија Мироточца, Теодора Тирона и Теодора Стратилата; Св. тристотине и осамнаест богоносних отаца наших, који у Никеји Сабор сабраше, безумнога Арија осудише, веру у Св. Тројицу утврдише, Православље уздигоше и ми им по вери веровасмо сада и увек; - светога мученика Кнеза Лазара и новог мученика Ђорђа Кратовца, кога Турци у Софији у огњу сагореше, али му веру у Христа не поколебаше; светих српских матера наших: Св. Петке Параскеве, Ане - Анастасије, Јелене, Евгеније, Јефимије и Ангелине мајке Крушедолске; да се Господу Богу и великим светитељима, великомученицима и преподобним матерама српским смерно поклонимо и замолимо:

Ва славу и чест! (сви одговарају: Ва славу и чест!)

Седма реч:

За имена Господа Бога и тврде Славе небеске и светих чудотвораца и исцелитеља: Козме и Дамјана, Кира и Јована, Пантелејмона и Ермолаја, Сампсона и Диомида, Талалеја и Трифона, који злато и сребро оставише, воду прегазише и Господа Творца свога делима праведним прославише; да се и њима смерно поклонимо и замолимо:

Ва славу и чест! (сви одговарају: Ва славу и чест!)

Осма реч:

Сви волимо и Господа Благога молимо за свете и тврде Славе небеске која може да свима помогне и свију славних хришћанских имена, које православни хришћани славе од Истока до Запада и од Севера до Југа, које не можемо побројати, али се можемо Богу молити и њима поклонити; за хлеб и десну руку, која нас храни и од зла брани; десна нам рука не малаксала Богу се молећи и добро чинећи; њива нас наша не издала: родом родила и плодом плодила; да Бог опрости сагрешења наша која ми Њему учинисмо уредно у цркву не долазећи, грехе не исповедајући и недостојно се причешћујући; што у посту премрсили; на путу путујући, у болести болујући; што се о празнику огрешисмо; у зрелу житу и суву сену, а имено у Недељицу - небеску Царицу.

На многаја љета дому и домаћину и свему народу његову! На многаја љета свој браћи и сестрама, који овде бише, Богу се молише и лепу славу подигоше!

На многаја љета свему народу српскоме!

Амин. (сви певају: Многаја љета!)

Poruke
200

Player
Slusajte nas preko playera

Anketa
Dali priznajete nezavisnost Kosova?
Ukupno odgovora: 334

Marketing

Broj posetioca
Free Counter

ZA SVE SRBE      Free website builderuCoz