Meni

Za Sve Srbe

Чин узимања свете Богојављенске Воде

ЦАРЕ НЕБЕСКИ, Утешитељу, Душе Истине, Који су свуда и све испуњаваш, ризнице добара и даваоче живота, дођи и усели се у нас и очисти нас од сваке нечистоте и спаси Благи, душе наше.

Свети Боже, свети крепки, свети бесмртни, помилуј нас (три пута).

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико опрости безакоња наша;

Свети посети и исцели немоћи наше имена Твога ради.

Господе помилуј (три пута).

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у све векове, Амин.

ОЧЕ НАШ, који си на небесима,

нека се свети Име Твоје,

нека дође Царство Твоје,

нека буде воља Твоја,

као што је на небу, тако и на земљи.

Хлеб наш насушни дај нам данас,

и опрости нам дугове наше,

као што и ми опраштамо дужницима својим,

и не уведи нас у искушење,

него нас избави од лукавога.

Јер је Твоје Царство и сила

и слава Оца и Сина и Светога Духа,

сада и увек и у све векове, Амин.

Господе помилуј (дванаест пута).

Приђите да се поклонимо Цару нашем и Богу.

Приђите да се поклонимо и припаднемо Христу, Цару нашем Богу.

Приђите да се поклонимо и припаднемо самом Христу, Цару и Богу нашем.

(Псалам 50) ПОМИЛУЈ БОЖЕ, по великој милости Твојој и по обиљу милосрђа Твога очисти безакоња моја. Опери ме сасвим од безакоња и од мога греха очисти ме, јер ја знам безакоња своја и грех је мој стално преда мном. Теби једино сагреших и зло учиних пред Тобом, а ти си праведан у речима својим и чист у суду своме. Гле, у безакоњу сам зачет и у гресима роди ме мајка моја. Јер, истину љубиш у срцу и изнутра јављаш ми мудрост. Покропи ме исопом и очистићу се; опери ме, и бићу бељи од снега. Дај ми да чујем радост и весеље, и радоваће се кости потрвене.

Одврати лице своје од грехова мојих и сва безакоња моја очисти. Учини ми, Боже чисто срце и дух прав обнови у мени. Не одбаци ме од лица Твога и Дух Твој Свети не одузми од мене. Дај ми радост спасења Твога и духом владалачким учврсти ме. Научићу безаконике путевима Твојим, и безбожници ће се обраћати Теби. Избави ме од крви, Боже Спасења мога; обрадоваће се језик мој правди Твојој. Господе, отвори усне моје и уста ће моја објавити славу Твоју. Јер да си хтео жртву, принео бих, за жртве паљенице не мариш. Жртва Богу је скрушен дух; срце скрушено и смирено Бог неће презрети. Господе, по својој благости чини добро Сиону, нека се подигну зидови Јерусалимски. Онде ће ти бити миле жртве правде, приноси и жртве паљенице; тада ће доносити на жртвеник Твој теоце.

Затим тропар:

Добросрдни и једини милостиви Господе, који имаш чашу непресушних дарова, дај мени жедном да захватим воду за опроштај грехова.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у све векове. Амин.

Дјево чиста, палато Христова, молим те да моју душу, ослабљену грехом, учиниш домом Пресветог Духа, водом са Животворног извора, да бих те захвално славио.

Господе помилуј (тридесет пута).

ГОСПОДЕ ИСУСЕ ХРИСТЕ Боже наш, Који си један са беспочетним и бесмртним Твојим Оцем и Који си увек заједно са беспочетним и вечним Твојим Светим Духом и Који си својим пречистим и светим крштењем осветио ову воду и сада освети нас, срећну и недостојну децу Твоју, која Те призивају. Ти сам, Господе, учини сада да ова света вода, освећена присуством и дејством Твога Светога Духа, буде мени, чеду Твоме, које од ње пије, на преосвећење душе, освећење тела, умртвљење страсти, одбацивање лукавих помисли, одбацивање и чување од сваке сатанске напасти, исправљање живота и учвршћивање у испуњењу заповести уз помоћ Светога Духа и на сваку спасоносну корист. Тако да благодаћу ове свете воде будем заклоњен од сваког сатанског насртаја и останем неповређен, на славу Твога преблагог и најсветлијег имена. Молитвама Пресвете и славне владарке наше Богородице и свих Твојих светих. Амин.

Три велика поклона и тропар.

Кад си се у Јордану крстио, Господе, показа се знамење Свете Тројице - јер је глас Бога Оца посведочио Тебе, именујући Те својим љубљеним Сином, а Дух у виду голуба потврђиваше истинитост (Очеве) речи. Слава Теби, Христе Боже, који си се јавио и свет просветио.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и свагда и у све векове. Амин.

СЛАВА НЕИСКАЗАНОЈ И НЕИСПИТАНОЈ ДОБРОТИ, слава неизмерном и кротком дуготрпљењу, слава Твоме милосрђу, што си сада и мене - грешно и недостојно чедо Твоје, удостојио да пијем од ове освећене и свете воде. Ради тога окрепи мој живот, сачувај ме неповређеног, учини да ме не обману непријатељи и да не будем заробљен нечистим помислима. Него ме обновљеног управи по Твојој жељи и оснажи за добра дела. Удостој ме да се неосуђено причестим и светим, бесмртним и животворним Твојим Духом, сада и свагда и у све векове. Амин.

Достојно је заиста блаженом звати Тебе, Богородицу, увек блажену и пренепорочну и матер Бога нашега. Часнију од херувима и неупоредиво славнију од серафима, Тебе што непорочно Бога реч роди, истиниту Богородицу, величамо.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у све векове. Амин.

Господе помилуј (три пута).

О Т П У С Т- Христос Истинити Бог наш, који је изволео да се крсти од Јована на Јордану, молитвама пречисте Своје матере, светих славних и свехваљених апостола и свих светих, нека нас помилује и спасе као добар и човекољубив. Амин.

Poruke
200

Player
Slusajte nas preko playera

Anketa
Dali priznajete nezavisnost Kosova?
Ukupno odgovora: 334

Marketing

Broj posetioca
Free Counter

ZA SVE SRBE      Free website builderuCoz